22620 35955

   info@pharmeden.gr

vitamin-d-a

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την βιταμίνη D

Μαΐου 31, 2016 - spyrosvth

Comments are off for this post.

Ιστορικά μιλώντας, η βιταμίνη D δημιουργήθηκε για πρώτη φορά μέσω της φωτοσύνθεσης πριν από 750 εκ. χρόνια και εμφανίστηκε σε πρώιμα είδη φυτοπλαγκτόν, στους ωκεανούς.

Όταν ένα μωράκι γεννιέται, το πιο συνηθισμένο είναι να είναι κιτρινωπό (ίκτερος). Αυτό συμβαίνει διότι του λείπει η «βιταμίνη του ήλιου», η βιταμίνη D. Έτσι λοιπόν, αν έχει ήλιο, το μωρό θα πρέπει «φωτιστεί» για να γεμίσει τις αποθήκες του με τη βιταμίνη D, αν όμως δεν έχει ήλιο, συνήθως το χειμώνα, θα πρέπει να του δοθεί συμπλήρωμα έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν τα οστά και τα δοντάκια του σωστά και να διευκολυνθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα. Φαίνεται λοιπόν πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη τέτοιων συμπληρωμάτων βιταμινών παρόλο που ζούμε σε μια τόσο ηλιόλουστη χώρα!

Έλλειψη βιταμίνης D, μπορεί βέβαια να έχουν και οι ενήλικες. Η καθημερινή εργασία σε κλειστούς χώρους, σε κτήρια, ο ελεύθερος χρόνος που περνάει ο σημερινός άνθρωπος μέσα στο σπίτι, στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή δεν βοηθάει στο να συνθέσει την βιταμίνη του ήλιου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός του να μη μπορεί να ρυθμίσει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.

Η βιταμίνη D βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του μυϊκού συστήματος. Υπάρχει πιθανότητα να προστατεύει και από μερικές μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου. Η βιταμίνη D προστατεύει από τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας, από εκδηλώσεις συμπτωμάτων γρίπης και διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τη γλυκόζη στο αίμα. Ακόμα, η βιταμίνη D ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Πώς καταλαβαίνουμε όμως ότι έχουμε έλλειψη της βιταμίνης D εκτός από το να κάνουμε εξέταση αίματος; Οι ενδείξεις έλλειψης είναι γρίπη, μυϊκή αδυναμία, ψωρίαση, χρόνια νεφρική νόσος, διαβήτης, άσθμα, κατάθλιψη κ. α.

Η καλύτερη θεραπεία για να γεμίσουμε τις αποθήκες μας με την βιταμίνη D είναι να βγαίνουμε καθημερινά στον ήλιο για τουλάχιστον 20 λεπτά. Παρ’ όλ’ αυτά όμως η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη, ειδικά το καλοκαίρι.

Μπορούμε οπότε να πάρουμε την βιταμίνη από κάποιες τροφές όπως από σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα και παστά ψάρια, κρόκο αυγού, γαρίδες, ενισχυμένα δημητριακά και από ενισχυμένο χυμός πορτοκαλιού. Ακόμα μπορούμε να βρούμε την βιταμίνη D στον τόνο (κονσέρβα ή φρέσκο), στο συκώτι από βόδι, στα μανιτάρια (shitake), στο μουρουνέλαιο. Επίσης στο βούτυρο, στο πλήρες και αποβουτυρωμένο γάλα, στο τυρί τσένταρ. Αυτός ο τρόπος βέβαια δεν θα έχει άμεσα και επιθυμητά αποτελέσματα από μόνος του και δεν είναι αρκετός.

Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος διόρθωσης της έλλειψης, πιο εύκολος, γρήγορος και οικονομικός, θα έλεγα, είναι η λήψη της βιταμίνης από διάφορα ειδικά συμπληρώματα διατροφής.

Προσεκτικά και ακολουθώντας τις οδηγίες των συσκευασιών διότι η παγκοσμίως καθιερωμένη απαραίτητη ποσότητα λήψης βιταμίνης D για ενήλικες είναι 600 IU’s την ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα, ειδικά εάν είστε έγκυος ή αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Αυτά τα συμπληρώματα κυρίως είναι απαραίτητα για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση ή είναι πάνω από 60 ετών. Αλλά είναι χρήσιμα και για όλους όσους κατά καιρούς έχουν έλλειψη, παίρνοντάς τα προσεκτικά και όχι σε μεγάλες ποσότητες διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό. Φυσικά, πάντα γνωρίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης ξεκινάμε συμπλήρωμα.

Προτιμείστε συμπληρώματα που περιέχουν μαγνήσιο διότι βοηθάει στον μεταβολισμό της βιταμίνης D. Προτιμείστε σκευάσματα και συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη D3 και όχι D2, διότι η πρώτη είναι ζωικής προέλευσης, παρόμοιας με αυτή που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός οπότε και εύκολα απορροφήσιμη.

Συμπληρώματα βιταμίνης D υπάρχουν σε διάφορες μορφές, ανάλογα τι χρειάζεται ο κάθε οργανισμός, όπως σε χάπια, σε υγρή μορφή ή σε αναβράζοντα δισκία. Η βιταμίνη D μπορεί ταυτόχρονα να συνδυάζεται με μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη Α, να έχει διάφορες γεύσεις όπως πορτοκάλι ή φράουλα για να είναι πιο ευχάριστη η κατανάλωση της και να είναι διαφορετικής ημερήσιας δοσολογίας.

Εν κατακλείδι, η διατήρηση της βιταμίνης D σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι σημαντική για την προστασία της υγείας και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, βοηθώντας συνάμα και στην πρόληψη διαφόρων παθολογιών και ασθενειών.

 

Vitabiotics Osteocare Liquid 200ml
Power Health Classics Platinum Vitamin D3 60tbs
Moller’s Cod Liver Oil Tutti Frutti 250ml

Μοιραστείτε το